5 начини за оценки на успеха и съвети за растеж

Трябва да живеете на съвсем изолирано място, за да не се сблъскате с някого, който се занимава с многостепенен маркетинг (MLM) (понякога наричан директни продажби или мрежов маркетинг). Може би сте били на парти, където домакинята е правила презентация за грим, съдове за готвене или бижута. Може би стар познат Ви показва план за това как можете да „увеличите времето и парите си“.

Ако сте като повечето хора, може да сте скептични за MLM бизнеса.

Част от неяснотата се основава на митове и погрешни схващания относно мрежовия маркетинг и страховете от измами. И все пак, според Асоциацията за директни продажби, милиони американци се занимават с директни продажби, като добавят 36 милиарда долара към икономиката през 2015 г. Това не са малки числа.

И така, каква е истината за MLM? Можете ли наистина да правите пари? Колко време и пари се изискват? Каква е действителната вероятност за успех на MLM?

Д-р Джон М. Тейлър (PDF) проведе изчерпателни проучвания и анализи на плановете за компенсации на над 400 различни компании за MLM и представи своите констатации в своята електронна книга „The Case (For And) Against Multi-Level Marketing”, които са публикувани на уебсайта на Федералната търговска комисия, са доста отрезвяващи:

Какви са процентите на успех и провал при MLM?

Според изследването на Тейлър:

  • През първата година от дейността минимум 50% от представителите отпадат.
  • След пет години експлоатация, минимум 90% от представителите са напуснали компанията.
  • До десетатата година само тези, които са на или близо до върха, не са се отказали – което прави сигурен, че най-малко 95% от представителите са отпаднали.

Той контрастира тези статистически данни с процентите на неуспех на традиционните малки предприятия, като използва статистическите данни за администрацията на малките предприятия за 2008 г., според които 44% от малките предприятия преживяват най-малко четири години и 31% най-малко седем години, а 39% живота на малкия бизнес.

Само 64% от малките предприятия се провалят след 10 години.
Поради лошите проценти на провал на MLM и други критерии фирмите от Мрежов маркетинг не отговарят на изискванията за заеми по SBA или други програми за финансиране и подпомагане на малкия бизнес.

Колко време и пари изисква MLM?

Тейлър проучва необходимата инвестиция за стартиране на ефективна кампания за изграждане на бизнес за MLM, насочена към набиране на персонал (компания, която поставя компенсации и стимули при набирането на „надолу“, както и при продажбата на продукт). Той изчислява минимум 25 000 долара от общите разходи, които включват стимули, продукти, телефони, интернет, подаръци, компютърни доставки, реклама и пътувания и т.н. За да достигне до тази цифра, той се присъединява към компания, насочена към набиране на персонал и работи на пълен работен ден с бизнеса за една година. Очевидно е, че е направил всичко, което му е било поискано, да купува месечни продукти за обучение, за да присъства на конференции, което може да бъде скъпо. Днес тези разходи са значително намалени. Интернет, онлайн обучение, фиксирани услуги за дълги разстояния и / или мобилни телефони, както и безплатен и достъпен онлайн маркетинг са направили изграждането на всеки бизнес, включително MLM, много по-достъпни.

За продуктово-ориентирана компания за директни продажби, където продуктът е фокусът за компенсации и бонуси, разходите включват разходите за стартов комплект, маркетингови разходи, хостинг разходи, интернет, телефон, офис консумативи и пътни разходи и т.н.

За правилно стартирана кампания това би могло да означава разходи от над 1000 долара годишно.

Дали MLM фирми са обречени на неуспех?

Горепосочената информация може да Ви изплаши от бизнеса с директни продажби; все пак има много повече истории и примери, отколкото е дал Тейлър в доклада си. Данните не са окуражаващи и изглежда, че поставят цялата вина за MLM като бизнес модел. Въпреки това, има няколко неща, които трябва да имате предвид преди да отхвърлите Мрежовия маркетинг като опция за домашен бизнес:

1) MLM е по-евтина от други бизнес възможности. Докато Тейлър посочва, че за MLM са необходими големи суми, в сравнение с много други фирми, инвестицията е малка. Франчайзи и бизнес възможности изискват хиляди само за стартиране, докато много фирми за директни продажби могат да започнат с по-малко от $ 100.
2) Ниските разходи често примамват хората, без да правят проучване. Хората правят много грешки при започване на MLM.
Някои не изследват компанията или продукта. Други не четат договора, който подписват. Много начинаещи разчитат на информацията, предоставена от техния спонсор. Това е проблем, защото дори най-добрият спонсор няма да може да покрие всеки малък детайл и, разбира се, някои спонсори не успяват да разкрият всичко (в такъв случай не искате този спонсор). Проблемите, които хората изпитват в Мрежовия маркетинг поради липса на проучване на договора, са тяхната вина, а не на MLM.
3) Хората напускат MLM по-лесно от другите начинания. Тъй като стартиращата инвестиция в MLM е много по-малка, отколкото в традиционния малък бизнес, е по-лесно да се откажете. По-лесно е да се откажете от $ 100 от $ 5000 или $ 25,000.
4) Много хора се провалят, защото не третират MLM като бизнес начинание. По някаква причина много MLM фирми се разглеждат и се третират по различен начин от традиционния бизнес, което е проблем. Няма значение какъв бизнес започнете, ако не продавате и извършвате дейностите, които правят пари на постоянна основа, Вашият бизнес ще се провали.
5) Вие, не статистика, диктувате успеха си. Подобно на повечето неща в живота, успехът или неуспехът основно разчита на индивида. Разбира се, Мрежовата индустрия има огромно море от представители, които не правят много пари или които напуснат, но има представители, които изпълняват своите цели за доходите, а някои (малко) са богати. Същото може да се каже и за блогърите и повечето други предприемачески начинания.

Мога ли да бъда успял с MLM бизнес на непълен работен ден?

Има много фактори, които определят MLM за успешен, включително:
1) Вашите цели. Възможно е да станете богати на MLM, ако изберете добра компания и вършите работата. Въпреки това, повечето собственици на MLM се опитват да изкарат допълнителни пари, за да изплатят дълг или да останат вкъщи с децата, цел, която много хора достигат. Бизнесът за директни продажби на непълно работно време може да Ви помогне да постигнете скромни цели. И след като започнете да изграждате бизнеса си и научите тактиките, можете да го направите по-голям, ако искате.
2) Компанията. Твърде много хора се примамват от рекламата, без да спират да разглеждат компанията или нейния продукт / услуга. Какво предлага компанията и може ли да ви развълнува? Какви са плановете за компенсация, маркетинговата система и политиките и можете ли да работите с нея? Дали член на DSA и чрез вашето проучване е установено, че е легитимна компания?
3) Работната ви етика. Всяка цел изисква действие. MLM не се различава. Успехът идва от работата, която трябва да се свърши.

Можете ли наистина да спечелите пари?

Можете ли наистина да направите големите пари? Краткият отговор е „да“. Въпреки това, повечето хора не го правят. Според статия Inc.com за директни продажби средният доход за представител на MLM е около 2,400 долара годишно. Същата статия описва и майка, която прави 300 000 долара годишно. Тейлър проучи Ну Скин и цитира проучване от 2008 г., в което се посочва, че броят на хората, постигнали статут на Blue Diamond (най-високата доходност) е бил 0,14% – дори и половината от процента.

Реалността е, че само малък процент от представителите действително осъзнават високите приходи, рекламирани в рекламните материали за MLM и на срещи. Някои казват, че хората, които печелят много, са започнали този бизнес от рано и са заели главните позиции; обаче, както и други данни от Мрежов маркетинг, това е подвеждаща информация. На първо място, тя предполага, че започвайки с определен бизнес от рано е всичко, което трябва да направите, за да бъдете успешни, което разбира се е невярно. Успехът идва от работата. Второ, много компании са били в бизнеса повече от 30 години и някои от най-продаваните им представители се присъединиха миналата година или преди пет години. По същество, най-печелившите компании не са само тези, които са се присъединили преди 30 години. И накрая, да, разбира се, хората, които са на върха, правят най-много, но това не е защото те са започнали отдавна с този бизнес. Това е така, защото те построяват бизнес, който ги поставя на върха.

Така че е възможно ли е да се изкарват някакви пари от Мрежов маркетинг? След приключване на целия анализ и изследване на различни MLM данни, Джон Тейлър заключава: „Във всеки случай, използвайки описаната аналитична рамка, процентът на загубите за всички тези MLM варира от 99,05% до 99,99%, със средно 99,71% участниците губят пари в Мрежов маркетинг. Средно един от 545 е вероятно да е спечелил след изваждане на разходите и 997 от 1000 лица, участващи в Мрежов маркетинг, губят пари (без да се включва инвестиционното време). “
Това звучи мрачно, освен ако не сте 1 от 545 или най-добрият 1% работещ в бизнеса си. Освен това той обвинява MLM, без да обмисля някой от лицата, които са успели чрез MLM.

Заключение

За да бъде ясно, MLM е жизнеспособна домашна бизнес възможност. Всеки, който се интересува от продажба на продукт за генериране на доходи, има способността да постигне успех. С това казано, от решаващо значение е изследването и разследването на компанията и продуктите да бъдат внимателни, за да сте сигурни, че това не е измама, а също така, че това е продукт и система, които смятате, че можете да популяризирате. Има много едностепенни маркетинг стратегии (продаващи продукти без компонент за набиране на персонал), където вероятността за генериране на доходи е много по-висока от типичната статистика за MLM. Това е така, защото компенсацията идва единствено чрез продажбата на продукти (без низходящи линии, минимуми или тактики за набиране на персонал). Освен това някои компании за Мрежов маркетинг са насочени към продукти и имат планове за компенсация, предназначени за богато възнаграждаване на продажбите на продукти.

Pin It on Pinterest

Share This