Същността на маркетинга е да се разберат нуждите на Вашите клиенти и да се разработи план, който отговаря на тези нужди. Нека си признаем – всеки, който има бизнес, има желание да развива го развива. Най-ефективният начин да развиете и разширите бизнеса си е чрез фокусиране върху органичния растеж.

Можете да увеличите органичния растеж по четири различни начина. Те включват:

 • Спечелване на повече клиенти
 • Убеждавайки всеки клиент да купува повече продукти
 • Убеждавайки всеки клиент да купува по-скъпи продукти или продавайки на всеки клиент
 • Убеждавайки всеки клиент да купува по-изгодни продукти

И четирите начина спомагат за увеличаването на приходите и печалбата Ви. Позволете ми да Ви насърча да се съсредоточите върху първото, което е да придобиете повече клиенти. Защо? Защото, като спечелите повече клиенти, Вие увеличавате клиентската си база, а приходите Ви след това идват от по-голяма база.

Как можете чрез основите на маркетинга да придобиете повече клиенти?

 • Прекарайте времето си в проучване и създайте стратегически маркетингов план.
 • Насочвайте разработката на продуктите си, за да достигнете до клиентите, които понастоящем не привличате.
 • Нека цените на Вашите продукти и услуги са конкурентни.
 • Разработете посланието и материалите си въз основа на маркетинга на решения.

Значението на целевия пазар в малкия бизнес

Когато става въпрос за клиентите си, имайте предвид значението на целевия маркетинг. Причината за това е, че само част от населението вероятно ще закупи продукти или услуги.

Като отделите време да насочите продажбите и маркетинговите си усилия към правилния нишов пазар, ще бъдете по-продуктивни и няма да губите време или усилия.

Важно е да разгледате виртуалното си сегментиране, като изберете конкретни вертикали, за да представите офертите си. Тези вертикали ще имат особена вероятност да закупят вашите продукти и услуги.

Отново това Ви спестява от загуба на ценно време и пари.

Малкият бизнес маркетинг и големият бизнес маркетинг са различни!

Ако сте като повечето собственици на малки фирми, Вашият маркетингов бюджет е ограничен. Най-ефективният начин за предлагане на малък бизнес на пазара, е да се създаде добре закръглена програма, която съчетава продажбите с Вашите маркетингови тактики. Продажбите Ви не само ще намалят разходите си за маркетинг, но и ще добавят стойността на взаимодействие с вашите бъдещи клиенти. Това взаимодействие ще Ви осигури изследвания, които са безценни.

Малките фирми обикновено имат ограничен маркетингов бюджет, ако изобщо има такъв. Това означава ли, че не можете да се сравнявате с големите кучета? Абсолютно не. Това просто означава, че трябва да мислите малко по-творчески. Какво ще кажете за стартирането на маркетинговата си кампания, като направите едно от следните неща:

 • Обадете се на своите доставчици или сътрудници и ги помолете да участват с Вас в кооперативната реклама.
 • Отделете известно време, за да изпратите препоръките на съществуващите си клиенти.
 • Мислили ли сте да се представите на медиите? Безплатната публичност има потенциала да стимулира бизнеса Ви. По този начин Вие се позиционирате като експерт във Вашата област.
 • Поканете хора на мястото си на работа, като се връщате на събитие. Има ли концерт, който идва в града, желаете ли да продадете тези билети? Това може да означава безплатна радио реклама. Ако това не е Вашия метод, какво ще кажете за маратон, който се случва във вашия район, защо да не бъдете на това обществено събитие, разпространявайки свой рекламен материал?

Когато харчите пари за маркетинга, не забравяйте да създадете начин да проследите тези маркетингови усилия. Можете да направите това, като кодирате рекламите си, като използвате няколко безплатни телефонни номера, и попитайте потенциалните си клиенти от къде са чули за Вас. Това Ви позволява да забележите, когато маркетинговата тактика спре да работи. След това можете бързо да го замените с по-добър избор или метод.

Първи стъпки с маркетинга за малкия бизнес

Като обмислите добре маркетинга си и създавате лесна стратегия, като например да се държите отговорни да се свържете с десет настоящи или потенциални клиенти ежедневно пет дни в седмицата, ще видите, че Вашият бизнес расте с изключителни темпове.

Най-хубавото е, че не се нуждаете от голям маркетингов бюджет, за да се случи това.

Pin It on Pinterest

Share This