Директните продажби са дистрибуционен и маркетингов подход, който обхваща различни бизнес форми, базирани на продажби от човек на човек в места, различни от търговски обекти, като например платформи за социални медии, дома на продавача или бъдещия клиент. Многостепенният маркетинг е една от формите за директни продажби. Като цяло, маркетингът на много нива (МЛМ) разпространява продукти или услуги чрез мрежа от представители, които не са служители на компанията и не получават заплата. Докато многостепенният маркетинг технически функционира като подраздел на бизнес модела за директни продажби, двата подхода се различават по няколко елемента, вариращи от типа на продукта до организационната структура и разходите.

Типове продукти

Фирмите за директни продажби обикновено предоставят редица стоки за дълготрайна употреба, като ножове за месо, прахосмукачки, кухненски роботи, филтри за въздух и вода, готварски принадлежности, изкуство, аксесоари за дома и други стоки, които подлежат на еднократна продажба. Малко клиенти ще закупят втори и трети комплект ножове за месо или други дълготрайни стоки. От друга страна, многостепенните маркетингови компании често предлагат консумативи, като билкови добавки или хранителни продукти, които струват по-малко, но подлежат на повторни продажби. Ако една билкова добавка предоставя очакваните и рекламирани резултати, клиентът вероятно ще закупи отново. Безспорно голяма част от продуктите, които се предлагат при директни продажби, са за дълготрайна употреба, отколкото само консумативи и затова търговците имат по-малка възможност за остатъчен доход. Изключение тук са застрахователните продажби, които са с по-висок доход. При вече реализирана поръчка, продавачът се насочва към нов потенциален клиент. Обикновено при директните продажби, комисионните са значително по-високи, от тези при МЛМ, така че ако търсите бърз приход Ви ги препоръчваме като билет за успеха.

Организационна структура

Фирмите за директни продажби обикновено работят с централизиран производител, който произвежда продукта. Предприятията по същество сключват договори за продажба на представители, които извършват продажби от врата до врата. Продавачите получават комисионни въз основа на броя и размера на собствените си продажби. Многостепенните компании следват подобна структура, но бонусът тук е, че всеки индивидуален продавач може да наеме и обучи други дистрибутори, което създава източник на повече продажби и приходи. Тогава продавачът получава право да събира процент от приходите на хората, които е наел и обучил, в “низходяща линия”. Докато членовете на “низходящата линия” продължават да продават, всеки търговец нагоре получава остатъчен доход в допълнение към приходите от собствените си продажби.

Разходи

Въпреки че разходите за стартиране могат да варират значително от компания до компания, многостепенните маркетингови програми обикновено предлагат по-ниски разходи за стартиране. Като цяло по-ниската цена на продуктите допринася за по-ниската първоначална инвестиция. Многостепенните маркетингови програми често изискват търговците да поддържат ограничен инвентар на място или без него, което освобождава продавачите от необходимостта да съхраняват или заменят продукти. Компаниите за директни продажби могат да изискват от продавачите да поддържат запаси от по-скъпи продукти, създавайки по-високи предварителни разходи и също така повтарящи се разходи.

Доходи

Ако целите остатъчен доход за дълъг период от време Ви препоръчваме да се насочите към многостепенния маркетинг. Фирмите за многостепенен маркетинг предлагат сравнително по-нисък процент комисионна, защото определените комисионни се разпределят и изплащат на различните представители в  “низходящата линия”. Висококачествените продукти в каталога на компанията, които са с по-висока цена, гарантират на клиентите определени предимства и представителят има реален шанс да създаде лоялен клиент за дълъг период от време. Остатъчният доход представлява сумата, която получавате като приход от личните си продажби, както и от продажбите на тези дистрибутори, които вие лично сте намерили и обучили, и от техните новобранци и т.н. Целият този процес непрекъснато Ви носи печалба, дори и след като вашите усилия за продажба са преустановени. 

Ако сте готови да направите всичко, което е необходимо, за да продавате активно продукти или услуги на различни хора, освен на приятелите си, директните продажби могат да бъдат добра бизнес възможност за Вас. Предимствата на директните продажби са трудно победими, особено за хора, които искат да имат гъвкаво работно време.

Ако мислите за бизнес с МЛМ, имайте предвид, че изграждането на “низходяща линия” не се случва бързо и може да Ви отнеме доста време, за да достигнете до задоволителен доход. Тоест, ако търсите бизнес, с който да осигурявате изцяло прехраната на семейството си, този подход не е много подходящ за Вас, поне не и в самото му начало.

Ако обичате да комуникирате с много и различни хора, директните продажби или мрежовият маркетинг могат да Ви осигурят добър източник на доходи. В крайна сметка Вие сами трябва да определите кое най-точно отговаря на Вашите нужди и цели.

 

Pin It on Pinterest

Share This