Определение на директни продажби
Директната продажба е действието на рекламиране и продажбата на продукти директно на потребителя в непрофесионална среда. Вместо това, продажбите се извършват вкъщи, на работа или на друго място извън магазина. Тази система често елиминира няколко от посредниците, участващи в разпространението на продукти, като регионалния дистрибуторски център и търговец на едро. Вместо това продуктите отиват от производителя до фирмата за директни продажби, до дистрибутора или представителя и до потребителя.

Продуктите, продавани чрез директни продажби, често не се намират в типичните магазини на дребно, което означава, че намирането на дистрибутор е единственият начин за закупуване на продукти или услуги.

Директните продажби обикновено се свързват с компании за планове за разговори и / или мрежови маркетинг; те обаче не са единствените видове компании, които използват директни продажби. Много фирми използват директни продажби, за да насочват и продават на крайния си потребител. Например, много компании, които продават рекламни или офис консумативи, ще изпратят своите представители директно в магазините, които могат да използват услугите им.

Не бъркайте директните продажби с директния маркетинг. Директната продажба е, когато индивидуалните търговци достигат до потребителите директно, докато директният маркетинг е, когато дадено дружество рекламира директно на потребителя, заобикаляйки дистрибутори или други посредници.

Видове директна продажба

Съществуват различни начини, по които собствениците на фирми могат да продават директно на потребителите чрез директни продажби.

Директни продажби на едно ниво: Този тип продажби се извършват индивидуално, например чрез презентации от врата до врата. С навлизането на интернет и каталозите продажбите могат да бъдат направени и по този начин. Като цяло доходът се получава само по комисионните по продажбите.

Хостес или партиен план: Този тип продажби се извършва в групова среда, обикновено включваща дистрибутора или представителя, който прави презентация в дома на своето или в друго лице или на друго място.

В някои случаи едно дружество може да продава на физически лица в дадена фирма. Например, представител на отдела по продажби на софтуер за недвижими имоти може да направи групова презентация на брокерския отдел. Доходът може да дойде от комисионни от продажби, а понякога и чрез набирането на други представители

Многостепенен маркетинг (MLM): Продажбите в многостепенния маркетинг се извършват по различни начини, включително презентации на отделни или групови изяви, но също и чрез онлайн магазини и каталози. Доходът, получен чрез MLM, е комисионна от направени продажби, а също и продажбите, направени от други бизнес партньори, които дистрибуторът набира в компанията.

Понякога директните продажби се наричат MLM или мрежови маркетинг. Докато MLM и мрежовият маркетинг са директни продажби, не всички системи за директни продажби включват MLM. Например, при маркетинг на едно ниво търговецът е платил само комисионна за продажбите, които той или тя прави лично.

Използване на директни продажби в домашния ви бизнес

Докато можете да започнете домашен бизнес с фирма, която използва модела за директни продажби, можете да използвате този метод и в домашния си бизнес, направен от нулата. Например, ако предлагате услуги за социални медийни мениджъри, можете да се свържете директно с компаниите, за да ги продадете.

Можете да използвате този метод за почти всяка услуга или продукт на B2B.

Можете да го използвате и в продажбите на бизнес-потребител, например, ако сте създали ново устройство, можете да се свържете директно с потребителите, които биха харесали устройството, като използват групова презентация.

Фирмите за директни продажби законни ли са?

Директните продажби, и по-специално MLM и мрежовият маркетинг, са претърпели лоша репутация. Първите отрицателни аспекти бяха, когато Амуей беше разследван, за да определи дали маркетинговите му методи са пирамидална схема. Амуей беше оправдан, но вредите бяха нанесени.

Второто предизвикателство пред директните продажби включва ревностни представители, които често правят големи обещания за лесни пари. Повечето компании за директни продажби се стремят да запазят репутацията си чиста. Всъщност, някои компании се притесняват толкова много от злоупотребата с тяхната репутация, че компанията не позволява на техните представители да използват името на компанията в рекламата.

И накрая, много митове изобилстват от директните продажби и MLM, като например идеята за насищане или че само човекът отгоре изкарва някакви пари. Въпреки това, компания за качествени директни продажби ще работи за всеки, който я възприема като сериозно бизнес начинание, без значение от колко време се занимава с това. Това е грешката на повечето мениджъри по продажбите. По някаква причина мнозина не разглеждат директните продажби като бизнес. Но директните продажби включват продукт или услуга, които трябва да бъдат продадени на целевия потребител, точно както всеки друг бизнес.

Pin It on Pinterest

Share This