Какво са директни продажби и какво е мрежов маркетинг?

Директните продажби се отнасят до бизнес модел, при който се получава възнаграждение от продажбата на продукти и услуги, а мрежовият маркетинг е съвременна форма на тези традиционни директни продажби.

Като метод на разпространение, директните продажби разчитат на независими изпълнители (представители, сътрудници и/или дистрибутори), продаващи директно на потребителите, извън класическите условия за търговия на дребно. Те могат да направят това чрез личен контакт или чрез онлайн комуникация. За разлика от всички други, тези представители са самостоятелно заети, което означава, че сами определят собствения си график и печелят комисионна от продажната цена на продуктите и услугите, които предлагат.

При мрежовия маркетинг, независимите изпълнители печелят както от направените директни продажби, така и допълнително от специални отстъпки от продуктовата гама на избраната фирма, получават бонуси и вземат комисионни от оборота на другите представители, които са привлечени от тях.

Мрежовият маркетинг – много повече от директни продажби

Мрежовият маркетинг, известен още като MLM, е разширен и успешен вариант на модела за директни продажби, който включва селективно набиране и обучение на други представители. Когато независим сътрудник привлече друг такъв, той получава комисионна от неговите продажби, както и от всички представители, наети от новия член на екипа. В зависимост от структурата на мрежовия маркетинг план на организацията, се дава възможност за печалба от комисиони на много нива.

Така че, в обобщение, ако работите на принципа на мрежовия маркетинг, Вие печелите от собствените си директни продажби, но също така и от продажбите на хората, които сте привлекли.

Именно това осигурява допълнителен поток от средства, които може значително да увеличи приходите Ви.

Мрежов маркетинг – какви са предимствата?

Като част от концепцията за директни продажби, при която продуктите или услугите се предлагат индивидуално, мрежовият маркетинг дава редица допълнителни ползи и предимства. 

Компанията за директни продажби, която гарантира многостепенна компенсационна схема за мрежови маркетинг, осигурява възможност за печалба не само от реализираните продажби на продуктите, но и допълнителна печалба на база продажбите на продукти, направени от хората, които същият е въвел в мрежовия маркетинг.

Ето и някои от основните предимства на мрежовия маркетинг:

 • Мрежовият маркетинг не изисква голяма инвестиция и не струва скъпо да се включите.
 • Мрежовият маркетинг няма бариери за навлизане.
 • При мрежовият маркетинг може да започнете работа веднага.
 • Мрежовият маркетинг предлага потенциал за експоненциален растеж.
 • При мрежовият маркетинг няма риск.
 • При мрежовият маркетинг не се изисква диплома.
 • При мрежовият маркетинг не е необходимо да работите на пълен работен ден..
 • Мрежовият маркетинг е икономически ефективен.
 • Мрежовият маркетинг осигурява независимост.
 • При мрежовият маркетинг се предлагат безплатни обучения и подкрепа от фирмата.
 • Мрежовият маркетинг Ви позволява да работите от дома си.

Любопитно: Много от най-успешните компании за продажби чрез мрежов маркетинг продават козметика, продукти за лична хигиена, хранителни добавки, витамини и други продукти за здраве, които клиентите купуват редовно. Именно това създава стабилен поток от продажби за представителите.

Мрежов маркетинг – бизнес възможност за Вас

Ако искате да изградите дългосрочен доход, а не просто да реализирате няколко бързи продажби, трябва да помислите за мрежови маркетинг. Както вече уточнихме, дистрибуторите при мрежовия маркетинг също извършват продажби, но освен това получават отстъпки, бонуси и комисионни. 

При мрежовия маркетинг се изгражда екип от сътрудници, които в същото време са и Ваши преки клиенти. В случай, че фирмата разполага с висококачествени продукти, предлагащи очевидни предимства, представителят има реалната възможност да изгради успешен бизнес модел, печелейки лоялни и постоянни клиенти. В този случай на мрежови маркетинг се печели както от личните продажби, така и се получава процент от продажбите на сътрудниците, които сте генерирали. 

В случай, че обичате да комуникирате с хората, притежавате лична мотивация, предприемчиви сте и искате да разполагате с личното си време, мрежовият маркетинг може да Ви осигури ускорен потенциал за доходи, съобразно Вашите нужди и цели.

Съвет: Голяма част от новите представители започват изграждането на своя бизнес структура на мрежови маркетинг чрез представяне на продуктите първо пред семейство, приятели и познати. Това спомага за силен старт и с течение на времето успешният представител развива голям набор от клиенти.

Мрежови маркетинг и пирамидални схеми

Много компании, които твърдят, че са организации за директни продажби и мрежови маркетинг, реално работят на принципа на пирамидална схема, което е незаконно. При тях хората се насърчават да „инвестират“ голяма сума пари в самата фирма с обещания, че това ще доведе до нови инвеститори и съответно комисиона за тях самите.

Законните компании за мрежови маркетинг поемат отговорност и подкрепят своите представители при осъществяването на продажби, докато неетичните фирми поставят по-голям акцент върху насърчаването на назначаването на нови сътрудници.

Друга особеност на компаниите за мрежови маркетинг, които работят като пирамиди е, че те насърчават представителите да купуват големи количества продукти, независимо от това колко успешен е представителят в продажбата им  на крайните потребители.

Утвърдената компания за мрежови маркетинг предоставя на своите представители възможност да спечелят разумен доход, като продават нейните продукти. Фирмите, които не предлагат тази възможност, но вместо това насърчават натрупването на непродаден инвентар, заедно с натиска за набиране на други сътрудници, може да е пирамидална схема и трябва да избягвате взаимоотношения с тях.

Затова, когато решите, че искате да се занимавате с мрежови маркетинг е препоръчително да направите проучване относно надеждността на самата фирма, както и на продуктите, които тя предлага.

За повече информация относно работа и кариера чрез възможностите на мрежовия маркетинг в нашата фирма, официален представител на LR HEALTH & BEAUTY SYSTEMS, предлагаща висококачествени хранителни добавки, козметика и парфюми, моля обадете се на тел.: +359 89 545 6101 или разгледайте нашия сайт.

Станете партньор в нашия успешен екип!

 

Pin It on Pinterest

Share This