Какво е алое вера?

Алое вера е сукулентно растение, което притежава уникални терапевтични свойства. Именно те са основната причина алое да бъде важна съставка в редица натурални продукти. Като популярно аюрведично лекарство, алое вера намира приложение както в съвременната козметична, така и във фармацевтичната промишленост, под формата на напитки, масла, козметика и лекарства.

В следващите редове ще Ви представим 20 интересни факта за алое вера, както и допълнителна информация за растението.

Факт 1:

Растението алое вера принадлежи към семейство “Лилии”.

Факт 2:

Корените на алое вера водят своето начало от средиземноморския регион. Растението вирее в горещ и сух климат. 

Факт 3:

Растението алое вера няма стъбло и притежава месести, зелени и гъсто разположени листа, а височината му варира от около 61 до 100 сантиметра. 

Факт 4:

Алое вера произвежда две различни вещества. Едното от тях има жълт цвят и може да бъде открито под кожата на растението. Другото вещество е гелът от алое вера, който е безцветен и по консистенция наподобява желе. Гелът от алое вера се намира във вътрешността на листата и притежава безценните свойства, които отличават растението.

Факт 5:

Съществуват около 240 разновидности на алое вера в цяла Европа, Азия, Америка и Африка, но днес се отглеждат само четири от тях, което се определя от притежаваните от тях характерни за здравето ползи. Най-популярното от тях е Алое Вера Барбаденсис, което е родом от Северна Африка.

Факт 6:

Алое вера съдържа около 96% вода, която позволява на растението да оцелее в дори и в силно неблагоприятна среда на живот. Това прави алое вера идеално средство за поддържането на хидратирана, чиста и здрава кожа.

Факт 7:

Алое вера е отличен източник на сапонини, които притежават антимикробни свойства. Те имат ефективно действие при лечението на бактериални, гъбични и вирусни инфекции.

Факт 8:

Гелът от алое вера, който се извлича от листата, притежава комбинация от около 75 различни витамина, аминокиселини, минерали и ензими, които са изключително полезни за човешкото здраве.

Факт 9:

Алое вера се отличава с изключително дълга продължителност на живота, тъй като може да оцелее повече от 100 години в естествената и дива среда.

Факт 10:

Древните китайци са използвали алое вера за лечение на изгаряния, рани и намаляване на треската.

Факт 11:

В древния Египет алое вера е било популярно като „растение на безсмъртието“, а египтяните също така са го използвали като част от погребалните си ритуали. Говори се, че Клеопатра включва растението в режима си за красота и използва растението върху тялото и лицето си. Днес алое вера има широко приложение в козметичната индустрия за производството на шампоани, сапуни, лосиони, кремове и други козметични продукти.

Факт 12:

Алое вера е използвано от индианците като мехлем за лечение на различни кожни раздразнения, рани и изгаряния. Наричали са го “Небесната пръчица”.

Факт 13:

По време на Втората световна война, японците прилагат гел от алое вера върху раните си.

Факт 14:

Алое вера намалява стреса, повишава тонуса и има благоприятно действие върху имунната система. Гелът в растението е богат на витамини В12, В1, В2, В6, витамини А, Е и С, ниацин и фолиева киселина. Всички те са жизнено важни за правилното функциониране на човешкия организъм. Приемът на алое вера от своя страна изгражда естествена защита на организма и подсилва имунитета.

Факт 15:

Алое вера гел облекчава болезнена менструация.

Факт 16:

Алое вера гелът помага в лечението на диабет, епилепсия, астма и остеоартрит. Понижава холестерола и триглицеридите, като спомага за балансиране и регулиране нивата на кръвната захар.

Факт 17:

Локалното приложение на гела от алое вера се използва за третиране на суха кожа, псориазис, слънчево изгаряне и суха кожа. 

Факт 18:

Алое вера намалява пърхота и има противогъбично свойство.

Факт 19:

Гелът от алое вера намалява зъбната плака, заздравява венците и предпазва от образуването на кариес. Продуктите за устна хигиена, съдържащи алое вера образуват защитен биофилм около зъбния емайл, което предотвратява задържането на бактерии и замърсявания. 

Факт 20:

Пиенето на алое вера гел помага за пречистването на организма. Сокът от алое вера е популярно естествено слабително средство, което регулира храносмилането, предотвратява и лекува чревни проблеми. Прилага се като ефективно средство за контрол на теглото. Също така облекчава гастроезофагеалната рефлуксна болест – храносмилателно разстройство, което често води до киселини. 

Алое вера – дар от природата

Има редица начини за ефективното използване на растението алое вера, а проучванията за неговите свойства и ползи продължават. Употребата на гелът от растението под формата на напитки, хранителни добавки, лечебни кремове и козметични продукти очертава желанието на модерния човек да използва повече натурални продукти с доказан произход и утвърдени предимства.

Купете висококачествени продукти от натурално алое вера с немската марка LR HEALTH & BEAUTY SYSTEMS като позвъните за консултация и препоръка на следния телефон: +359 89 545 6101

Pin It on Pinterest

Share This