Маркетингът на няколко нива (multi level marketing или MLM) е специфичен бизнес модел, който предизвиква едновременно огромен интерес и огромно количество противоречия – както в публичното пространство, така и в мрежата от потребители и дистрибутори.

За да внесем светлина по темата, е важно първо да обясним какво точно представлява мулти-левъл маркетингът. Казано накратко, това е стратегия, използвана от определен бизнеса, който предлага продукти за продажба на принципа на директните продажби – “от уста на уста”, в социалните мрежи или интернет.  

Кои са някои от най-разпространените митове, свързани с дистрибуторския маркетинг и какви са реалните факти, които стоят зад тях? Научете в следващите редове – директно от източника.

Мит: мулти-левъл маркетингът e “финансова пирамида”

Този мит е толкова разпространен, че е придобил статут на присъда и клеймо, което отказва много хора от потенциалната възможност да се занимават с мулти-левъл маркетинг. Е, за щастие, той няма нищо общо с истината. 

Факт:

Финансовите пирамиди представляват вид измама, която е незаконна. При тях, потребителят не получава реален продукт, който да има фиксирана стойност. Иначе казано: разликата между финансовите пирамиди и мулти-левъл маркетинг програмата е, че втората предлага реален продукт, който се продава законно и притежава стойността, срещу която е обявен.

Мит: от мулти-левъл маркетинг не може да се печели добре

Често се коментира, че от този вид търговия печелят само производителите или висшестоящите дистрибутори. Тази заблуда произлиза от йерархичната структура, която реално увеличава печалбите на веригата над всеки нов дистрибутор. Какво обаче се случва с новостартиралите представители на марката?

Факт:

От мулти-левъл маркетинг можете да изкарате точно толкова, колкото се постараете да изкарате. Това е изцяло резултатен бизнес, в който печалбата расте правопропорционално на времето, вложено в планиране, промотиране и разрастване на мрежата от редовни и доволни клиенти. Статистически погледнато, само в САЩ директните продажби са професия за над 6 милиона души, а реализираните продажби за 2018 са на стойност 35,4 милиарда долара. 

Мит: мулти-левъл маркетингът има ограничен брой клиенти

Може би е така, ако стратегията Ви се изчерпва с това да продавате продукти на приятелите и познатите си – това обаче е и най-сигурният начин да се провалите в начинанието. В случая на LR, потенциалните клиенти са хора, интересуващи се от здраве, природни продукти и естествени начини да повишат качеството си на живот. Не звучи твърде ограничено, нали? Защото не е. 

Факт: 

В ерата на интернет и дигиталната търговия, потенциалните Ви клиенти са милиони и се увеличават с всеки изминал ден. Това, което се иска от Вас, е да намерите начин да достигнете до хората, които биха оценили предлаганите продукти и да задоволите техните потребности.

Мит: мулти-левъл маркетингът не изисква специални умения

Разбира се, работата като дистрибутор и търговски представител не е обвързана с определена сфера или степен на образование. В този ред на мисли, да – маркетингът на няколко нива не изисква никакви специализирани компетенции. Реалността обаче ни учи на няколко интересни неща за качествата, нужни за успешно реализиране на мулти-левъл маркетинг. 

Факт: 

За да превърнете директните продажби в печеливш бизнес, Вие трябва да се освободите от разбирането, че личната Ви мрежа от познанства е достатъчен ресурс. Успешният МЛМ изисква стратегия, планиране и анализ на пазара – защото търсенето определя предлагането, а Вие трябва не просто да намирате клиенти, а и да бъдете намирани от тях.

Имате допълнителни въпроси, колебания, или интерес към позицията на дистрибутор? Не се колебайте да посетите раздел “Стани Партньор” и да разберете всичко, което Ви интересува!

Ако този материал ви е харесал научете повече за възможностите като се запознаете с информацията в статията Възможности за стартиране на бизнес и развитие по време на криза 

Pin It on Pinterest

Share This