Многостепенният маркетинг или Мрежов маркетинг е форма на бизнеса с директни продажби, в който независими представители продават стоки и услуги от компания на крайния потребител. Аспектът на многостепенност се отнася до способността на всеки представител да набира и обучава други представители и да печели комисионна за продажбите на своите представители.

Доходите, получени в Мрежов маркетинг, идват от комисионната, получена от персонални продажби, както и процент от продажбите, реализирани от други репъти, наети от вас.

Условия, които трябва да знаете за MLM:

Планът: Повечето представители на MLM се отнасят към своята програма като „план“, който очертава плановете им за маркетинг и компенсация.
Спонсор: Спонсорът е представителят, който директно наема друг човек в бизнеса. Например MLM член А набира член Б. Член А е спонсор и отговаря за обучението на член Б.
Наемане: Назначаването може да се отнася и до член на екипа. Това е човек, въведен в бизнеса от спонсор като нов член.
Надолу: Надолу линията ви съдържа назначените под вас служители. Това може да включва членове, които сте набрали, както и тези, които вашите рекрутисти са донесли в бизнеса.
Нагоре: Тази линия се състои от представителните спонсори, които са дошли пред вас. Например, ако представител А е назначил представител B, който е наел представител C, който е наел Вас, Вашият линия е C, B и A.
План за компенсации: Подобно на плана, това очертава всички начини, по които представителите печелят пари.

За да бъде законен, а не за измама, фокусът трябва да бъде върху продажбите на продукти и услуги, а не върху набирането на нови членове. Заедно с комисионните по продажби, направени от вас и вашия екип, много компании плащат бонуси и увеличават комисионните, разделени на обема на продажбите.

Мрежов маркетинг: Многостепенният маркетинг понякога се нарича мрежов маркетинг.

MLM легален ли е?

Има много митове и погрешни схващания за Мрежов маркетинг, включително и неговата нелегалност. За да бъде MLM законен, той се нуждае от три неща:

  1. Качествен продукт или услуга
  2. Доходите се получават от продажби на продукти или услуги
  3. Акцентът е върху продажбите, а не върху набирането на персонал.

Програма без или с нискокачествен продукт или с акцент върху заплащането на представители може да бъде незаконна пирамидална схема. Не позволявай обаче терминът пирамида да те откаже. Не е форма на организацията, която го прави незаконна. Това, което го прави незаконно, е липсата на качествен продукт, или че приходите се получават при наемане, а не чрез комисионни от продажби.

Успешен ли e бизнесът с MLM?

Мрежовите компании получават лоша репутация, защото имат висока степен на „неуспех“. Въпреки това, има много дезинформация по отношение на тези статистически данни. Първо, процентът на неуспеха в бизнеса като цяло е доста висок. На второ място, е по-лесно да се отдръпнете от бизнес, в който инвестирате 50 долара, отколкото от бизнес, в който сте инвестирали 5 000 долара. И накрая, заради начина, по който хората си представят MLM като начин за печелене на бързи пари, вместо да обръщат внимание на това дали харесват продукта или не и дали са склонни да следват маркетинговия план. Тези проблеми не са по вина на MLM бизнеса.

Както всеки бизнес, успехът или неуспехът зависи от собственика / представителя.

Истината е, MLM бизнес е като всеки друг бизнес. Можете да успеете с MLM бизнес, ако направите това, което е необходимо, за да печелите пари. Докато повечето MLM фирми имат свои собствени маркетингови стратегии, за да бъдат успешни, трябва да наемете тестваните във времето бизнес дейности; намерете целевия си пазар, привлечете пазара и продайте на пазара.

Какво ще кажете за насищането на пазара?

Една стратегия, която някои уместни MLM-ъри използват, за да набират представители, е да създадат впечатлението, че ако не се присъедините сега, ще пропуснете момента. Те казват, че ако не влезете рано, пазарът ще насити и следователно няма да има кой да продаде или да наеме. Но този мит е глупост. Първо, колко хора знаете и колко купуват от или са в Мрежов маркетинг? Коефициентите са много малко, което означава, че има много потенциални клиенти и наематели.
Освен това всеки ден има хора, които навършат 18 години и влизат в правото да се присъединят към компания за MLM. И накрая, всеки ден се раждат нови хора, което означава, че след 18 години те ще бъдат повече хора, които да продават и наемат. Идеята, че ще изчезнете от клиенти или потенциални служители, е измислица.

Как да станете успешен в MLM?

Успехът в MLM изисква няколко неща:

  1. Намерете фирма, която е член на Асоциацията за директна продажба, която изисква членовете да спазват етичен кодекс.
  2. Изберете продукт или услуга, които харесвате, и може се ентусиазирате да споделяте с други хора. Консумативният продукт често е най-добрият залог, така че можете да получавате редовни повторни продажби, т.е. редовни клиенти.
  3. Проучване на историята на компанията и плана за компенсация. Разберете как се правят парите и препоръки за маркетинг на вашия бизнес.
  4. Отнасяйте се към MLM като към бизнес. Въпреки това, което може да чуете, MLM не е схема за бързо забогатяване. Като всеки бизнес изисква от вас да определите целевия си пазар, да достигнете до пазара си и да реализирате продажби. Имате спонсор, който да ви помогне, но той няма да върши работата вместо вас. Вашият успех в Мрежов маркетинг или бизнес се основава на качеството на работата, която Вие самите вършите.

Pin It on Pinterest

Share This